Boek review: Franklin’s Indians

Franklins-Indians-Book

Samen met enkele andere merken was Indian jarenlang het boegbeeld van de Amerikaanse grote V-twin motorindustrie. Voor een groot deel is dat te danken aan Charles B. Franklin, de ontwerper van de Indian Scout en de Indian Chief.

Charles Franklin werd geboren en groeide op in Ierland. Met zijn passie voor snelheid werd hij eerst actief met fietsraces maar zodra de eerste inbouwmotoren beschikbaar kwamen was zijn stap naar de gemotoriseerde racesport voor de hand liggend.

In het boek zien we mooie foto’s uit deze pionierstijd waarbij Franklin deelneemt met een FN. In korte tijd groeide hij uit tot een van bekendste Ierse coureurs en vertegenwoordigde hij Ierland bij internationale wedstrijden. Bij de TT op het eiland Man finishte hij ieder jaar bij de eerste 8 met een 2de plaats in 1911.

In de eerste 130 pagina’s van dit boek komt deze periode uit Franklin’s leven uitgebreid aan de orde. Het mooie van dit boek is dat ook andere interessante namen zoals die van De Rossier en Guy Evans erbij worden gehaald daarbij vergezeld met mooie foto’s. Geen eenzijdig verhaal over Franklin dus.

Het eerste gedeelte van het boek sluit af met een zeer compleet overzicht van internationale raceresultaten (1904 t/m 1916). Namen als FN, Minerva en JAP komen in de begintijd geregeld voor zowel bij hill climbes, endurance en race resultaten. Vanaf 1910 neemt Franklin deel met Indian motorfietsen

In 1916 krijgt Franklin een aanbieding van Hendee Mfg.Co ( later Indian) om bij hun in Amerika de leiding van de ontwikkelingsafdeling onder zijn hoede te nemen. Omdat in Engeland inmiddels een hoge importbelasting op spullen uit Amerika wordt geheven ziet Indian zijn verkopen daar drastisch teruglopen. Dat vergemakkelijkt de keuze voor Franklin en in oktober 1916 neemt hij afscheid in Dublin en vertrekt naar Springfield USA.

Als Chief Design Engineer komt zijn kennis pas echt goed tot zijn recht. Zijn ontwerpen brengen Indian in de 20tiger en 30tiger jaren weer helemaal terug aan de kop van het veld. Ze vieren veel overwinningen bij race-evenementen met sterke concurrentie. Met Franklin’s ontwerp van de verbrandingskamer bij de zijklep-gestuurde motoren en zijn semi-unit constructie van blok en bak timmerde Indian flink aan de weg. Ook in het 2de deel van het boek staan weer mooie racefoto’s en raceverslagen waarbij men niet eenkennig is als het om niet-Indian merken gaat.

In dit boek vind je niet alleen het levensverhaal van Charles Franklin maar vind je ook veel tot nu toe onbekende of onderbelichte details over de geschiedenis van Indian. Ook zij kenden turbulente tijden. Gelukkig is het boek geschreven in behoorlijk ”leesvriendelijk“ Engels waardoor het boek voor veel mensen niet alleen mooie plaatjes heeft. Dit superboek is een echte aanrader als je een liefhebber van Indian motoren bent. In mijn boekenkast heeft het zijn plaatsje al gevonden . We hebben dit boek opgenomen in ons aanbod bij www.vintagemotorcyclebooks.com. Telefonisch bestellen kan natuurlijk ook via nummer 0495-551754.

Peter Ritzen

Auteurs : H. Sucher, T. Pickering, L. Diamond, H. Havelin
ISBN nr : 978-0956497550
Taal : Engels
Aantal pagina’s : 364
Kaft : hard
Formaat : A4

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.